Dolo Group
Menu

El Kit Water Dolo s’internacionalitza

El Kit Water Dolo s’internacionalitza

El reutilitzador d’aigües triomfa en una fira especialitzada a Munic

La frase Xavier Doló és definitòria. “Ara ja no sóc un llunàtic, ara ja es veu que això és la sopa d’all i que va de debò”. El Kit Water Dolo, l’invent per reutilitzar aigües i estalviar-ne el consum en un habitatge, el que va ser guanyador de l’últim premi . Cre@tic s’ha fet gran de cop. Mentre a casa nostra s’estan signant les primeres aplicacions d’aquest kit, la patent internacional de Xavier Doló treu fum després d’anar a una fira especialitzada a Munic i lligar contractes amb mig món.

Qui li havia de dir a Xavier Doló quan va passar-se tres anys per aconseguir el prototip que va acabar patentant que empresaris i constructors d’Israel, Països Àrabs o Estats Units acabarien entusiasmats amb l’invent que reutilitza les aigües grises i fluvials, que va presentar en societat fa mesos, que va guanyar el premi Cre@tic, que va començar amb dificultats de finançament i que ara ja té visos de ser un èxit empresarial sonat, amb contractes per firmar amb empreses de diversos països, sent el producte estrella d’una cadena de distribució de productes d’energies sostenibles i amb l’empresa mare Innovacions Tecnològiques Doló a punt d’entrar a un holding d’empreses que la catapulti internacionalment assegurant treballar en xarxa amb el milloret de la construcció a escala mundial.

Munic com a punt d’inflexió

Com s’explica aquest ascens? Doncs el punt d’inflexió màxim rau en la recent celebrada Fira Intersolar 2009 a Munic. “És la més important del sector de les energies renovables, més de 100.000 metres quadrats dedicats a expositors i un tipus de públic interessat molt expert, molt que sabia al que anava” la defineix Doló. A Intersolar, de la mà del Ministeri d’Afers Exteriors Espanyols i la seva vessant empresarial hi figuraven 5 empreses de l’Estat. El Kit Water Dolo hi era de la mà d’Stella Internacional, la distribuïdora del grup Niñerola, el holding que ha adoptat la petita empresa mataronina de la mà de l’invent per estalviar consum d’aigua que va triomfar a la capital bavaresa.

“La cita de Munic és un abans i un després per a l’empresa, no només suposa l’obertura internacional sinó també el lligam tècnic amb un holding que ens facilita molt les coses i un seguit de contactes que ara comencen a cristal·litzar amb contractes lligats que fan que el nostre Kit s’instal·larà arreu del món” explica Doló. Per posar un exemple, els empresaris nord-americans estan molt interessats en la proposta de Doló, que suposa un doble estalvi d’aigua i d’electricitat. “Molt lligat amb les noves polítiques de sostenibilitat d’Obama, diverses empreses dels Estats Units estan interessades en el nostre producte” explica Doló a qui quasi se li il·luminen els ulls quan recorda l’experiència a Munic: “Era un no parar de fins a 90 visites al dia, nosaltres érem els únics que treballàvem en l’estalvi d’aigua enmig d’una fira més focalitzada en altres energies renovables i això ens va fer triomfar” explica l’empresari mataroní.

El concepte lliga arreu del món

Diverses franquícies de productes sostenibles tan bon punt van veure com funciona el Kit Water Dolo en van estar molt i hi van apostar. Això assegura a hores d’ara per a l’empresa mataronina compradors a Egipte, Israel i diversos països àrabs. “En llocs on l’aigua és un bé molt escàs tant sí com no volen el nostre kit, a partir de Munic anirem tancant acords perquè qui no està a Intersolar no existeix i nosaltres hi hem estat i ens ha anat molt bé” explica Doló. La repercussió internacional del Kit arribarà als Estats Units i té un client potencial com Brasil on el kit pot ser el producte estrella del nou pla de Lula de substitució de les “favelas” per habitatge nou.

Inclòs dins el pla Lula“

A Brasil volen recollir les aigües fluvials i necessiten la seva reutilització i si lliguem aquest contracte podem arribar a un comanda de 25.000 kits” explica Dolo. Òbviament, contractes com el brasiler, assegurarien una gran facturació per la incipient empresa mataronina, que marcaria un gol.

Referent català

“Tot això està sent molt gros, ens supera pels que érem una petita empresa mataronina” es justifica Doló, que tanca aviat la busca de petits inversors perquè dos grans inversors s’han interessat pel pla d’empresa i la inversió està quasi assegurada. Per si fos poc, la Generalitat l’ha inclòs entre les 29 millors empreses per invertir a escala internacional. Mentrestant la primera planta de l’empresa a Campdevànol ja és quasi operativa i les primeres instal·lacions del Kit Water es faran precisament a Mataró, en habitatge oficial promogut per Pumsa. A banda de la planta de Ripoll, a Mora d’Ebre s’habilitarà una altra planta i en un espai immediat de dos mesos l’empresa mataronina espera poder produir 200 kits al dia. “Estem tancant acord amb tots els proveïdors, gràcies a l’èxit del kit també se salven altres empreses que ens subministren material i això en temps com aquests també és important, tot plegat s’està complint i és com un desig fet realitat”.

Facilitats de tot tipus

Per instal·lar o reparar el Kit Water Dolo farà falta un carnet especialitzat amb un curs que impartirà Ferca i que formarà especialistes en la manipulació de l’artilugi. Cal pensar que la pròpia instal·lació inclou un sistema d’avís a centraleta amb la tecnologia GSM que minimitza el preu del manteniment i accelera la reparació. Per a aquest curs per a poder manipular el Kit Water Dolo, a més, l’empresa mataronina ha demanat que 20 desocupats mataronins entrin directament al curs. “Volíem aportar el nostre granet de sorra, que som de Mataró encara que ara creixem” explica Doló.“La política d’empresa, així que arribin als beneficis, la tenim clara. No només ajudarem els països rics que es poden permetre ara contractar els nostres serveis, ni ho limitarem únicament a aquells amb necessitats d’aquest Kit Water Dolo. Intentarem des de la nostra empresa ajudar els països més necessitats”. Aquesta declaració de Doló amaga una altra de les característiques d’aquesta empresa, aquest projecte i aquestes il·lusions. La conscienciació i la sostenibilitat que s’amaguen rere la pròpia concepció del kit, d’estalvi d’aigua, respecte al medi ambient i estalvi energètic també es troben en la pròpia idea de món i de feina de Xavier Doló.

L’escassetat d’aigua

“Jo vull que els meus fills vegin els arbres tal com són, no en fotografies”, assevera l’emprenador mataroní que parla de la urgència d’un replantejament global de model energètic a escala mundial. El canvi climàtic, no ho amaga, és una de les motivacions per parir un invent d’estalvi d’aigua. Doló parteix de la idea que la necessitat d’aquest estalvi d’aigua que abandera el Kit Water Dolo és el que ha donat força i cobertura internacional a un kit d’estalvi d’aigua que primer poca gent es va voler creure. Ara és una realitat, un pròsper projecte empresarial i una il·lusionadora iniciativa d’estalvi d’un bé que acabarà sent més car que l’or. L’èxit de Doló sols pot ser una bona notícia. I una bona notícia made in Mataró, que sempre fan falta.

Com funciona?

El Kit Water Dolo és un producte de renovació i utilització d’aigües grises –les que s’utilitzen en una llar comuna, a excepció de l’aigua de boca– i també té un prototip que n’aprofita les aigües fluvials. El sistema funciona a través de la recollida de les aigües grises utilitzades en una llar que, després de separar-ne sòlids de líquids i deixar l’aigua sense partícules a través d’un filtre, una bomba trasporta l’aigua a un dipòsit superior en el qual s’aplica l’ozó, un producte de quasi nul impacte ambiental, que acaba de depurar l’aigua que torna a entrar en el sistema de circulació d’aigües grises de la llar de manera que no es gasta amb prou feines aigüa en la manutenció variada en tasques com la dutxa, el tirar la cadena o el consum d’un rentadora i es limita l’ús i despesa de l’aigua corrent i potable a, pràcticament, l’aigua de boca, és a dir de beure.El Kit Water Dolo té 12 prototips diferents segons necessitats de les llars ja que es pot instal·lar en quasevol tipus d’habitatge, petit o ja d’alt standing. Per altra banda la seva instal·lació no és voluminosa ja que el dipòsit proposat per l’empresa mataronina s’instal·la en el sobre-sostre d’una llar i el sistema de desaigua, filtre i canalització des de la bomba al dipòsit ocupa molt poc espai. La simplicitat és el fort del Kit Water Dolo, una patent internacional de Xavier Doló que adopta el nom d’Stella Energy en la distribució internacional de tota la seva gamma variada de productes d’estalvi.

Consciència medioambiental

La consciència per a la sostenibilitat de l’empresa Doló Innovacions Tecnològiques no queda només en el Kit Water Dolo. S’estan endegant dues investigacions des de l’empresa amb col·laboració amb la Universitat Autònoma de Barcelona –que els deixen les instal·lacions– la Universitat de Girona i la Politècnica per aconseguir un producte que substitueixi el bromur de metil que fins ara s’utilitzava en la pagesia. Fins i tot IRTA, un dels grans centres de recerca, s’involucra en la innovació que abandera Doló.

Link amb el reportatge (TotMataro.cat)